KEOP-4.10.0/N/14-2014-0248 - NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE VAJSZLÓ TELEPÜLÉSEN

2015|06|24

Vajszló nagyközség önkormányzata

TÁJÉKOZTATÓ            

napelemes rendszer telepítése vajszló településen

 

22 700 240 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével korszerűsítették a Vajszló Nagyközség Önkormányzat fenntartásában működő több intézmény villamos energia rendszerét. A fejlesztés célja az ingatlanok fenntartási költségeinek mérséklése volt, elsősorban a villamos energia költségek csökkentése megújuló energiaforrás segítségével.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében Vajszló Nagyközség Önkormányzata több mint 22 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert napelemes megújuló erőforrás segítségével történő korszerűsítésre.

A projekt keretében a településen 7 épületre került fotovoltaikus rendszer. Ezáltal az Önkormányzat, az Aprófalva Óvoda, a Könyvtár, a Sport klub, a Művelődési ház, a Tűzoltó szertár és a Polgárőrség épületeinek szinte teljes éves energiafogyasztást tudták kiváltani megújuló energia felhasználással. A beépítésre került Amerisolar 250 típusú napelem modulok megfelelnek a legújabb technológiai követelményeknek és a hálózatba Growatt típusú inverterek táplálják vissza az energiát.  Összességében 31 kW-os rendszer került fel a hét épület tetőszerkezetére.

A projekt közvetlen célja, hogy a fenti épület működési költségeit csökkentse, így a projekt eredményeként az Önkormányzat működési költségekre fordított kiadásai csökkennek, ami a rendelkezésre álló források egy másfajta allokációjára is teret nyithat.

A projekt közvetlen célcsoportja a település lakossága, közvetett módon pedig az ország egész lakossága, hiszen a megújuló energiaforrás alkalmazásával csökken a káros anyag kibocsátás, elsősorban a szén-dioxid mértéke, ami jelentősen hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Megosztom